5 de klasse libre

design P. Hagenaar
Partycentrum Keijzer
Dorpsstraat 30 . 2451AR Leimuiden
tel: 0172 508188

5 de klasse libre

Finale libre 5 de klasse:

22, 23 en 24 oktober 2010 werd deze finale gehouden bij biljartvereniging RBV in het partycentrum Keijzer te Leimuiden.

Om 19.00 uur stromen langzaam spelers, arbiters en schrijvers binnen en wordt het al snel duidelijk dat dit wel eens een heel gezellige finale kan gaan worden. De sfeer is goed. Na een kleine verandering in het spelersschema en het bedanken van Ies den Dekker voor het aanwezig zijn als 2e reserve wordt er om 19.30 uur begonnen.

Wie doen er mee? Isabel Kleijn van de Plas, Koos Klaverkamp van Elckerlyc, Jolanda Brandse van ?t Fort, Kees v.d. Meer van ?t Fort, Dyon Braam van Inn ?t Lelyveldt, Gerard Plasmeyer van ?t Fort, Chris Draaisma van ?t Fort en 1e reserve Piere v.d. Meer van Harago.

1e ronde. Isabel wint in 34 beurten van Piere. In 24 beurten al op 36 caramboles, maar dan blijkt dat de laatste loodjes toch heel zwaar wegen. Koos wint van Chris in een mooie 30 beurtjes en alvast de hoogste serie tot nu toe van 8. Dyon, die nogal pessimistisch binnen kwam omdat biljarten de laatste weken totaal niet wil lukken, wint toch zijn partij van Kees in 40 beurten. En tot slot wint Gerard net aan van Jolanda. 40 om 39 in 39 beurten.

2e ronde. Waarschijnlijk zat het Kees toch niet lekker dat hij zijn 1e partij verloor en daar was Koos nu de dupe van. Kees wint in 15 beurten met een prachtig moyenne van 2.66.

Isabel en Jolanda spelen tegen elkaar. Altijd gezellig om 2 dames in een finale te hebben, dus verwachten we ook een leuke partij. Helaas voor Jolanda is Isabel toch te sterk en maakt zelfs met een serie van 10 haar partij in 17 beurten uit. En wat er de laatste weken mis is geweest met het biljarten van Dyon is ons niet duidelijk, want ook deze ronde weet hij in winst om te zetten. Hij wint in 28 beurten van Chris. Gerard wint weer nipt, met 3 caramboles over, van Piere. De stand na de eerste avond: Isabel, Dyon en Gerard staan bovenaan met ieder 4 punten. Dan volgen Koos en Kees met 2 punten en Chris, Jolanda en Piere staan nog op 0 punten.

3e ronde. Vol goede moed beginnen de spelers zaterdag om 11.00 aan de 3e ronde. In een spannende partij tussen Gerard en Kees gaat het heel lang gelijk op. Uiteindelijk pakt Kees de punten. Koos weet iedere keer een aantal caramboles te halen en weinig poedels, dus een zeer constante partij voor Koos, die hij in winst omzet tegen Jolanda. Dyon wint van Piere en maakt tevens het mooiste zwijn (in Nieuwveen noemen ze dit een ?pietje?) tot nu toe in deze finale. Los en over 4 banden. Isabel weet ook haar 3e partij te winnen van Chris, zodat ze nog steeds aan kop staat.

4e ronde. Na een heerlijk kopje soep en een broodje beginnen we aan de 4e ronde. Inmiddels zijn de supporters van de Plas en ?t Fort ook binnen en is het gezellig druk. Isabel is weer als eerste uit. Zij wint haar partij van Gerard in 17 beurten. En weer een prachtige serie van 9. Is zij de gedoodverfde kampioen? Helaas kan Piere ook deze ronde geen punten vergaren. Hij verliest van Koos, die zijn partij al goed begon met een serie van 7. Ook Dyon laat het liggen tegen Jolanda. Zij weet haar eerste twee punten binnen te halen in 33 beurten.

Kees speelt weer een mooie partij tegen Chris. Hij wint van Chris met een goed moyenne van 1.66 en een serie van 9.

5e ronde. Kees v.d. Meer wint van naamgenoot Piere v.d. Meer. Isabel weet weer de winst te pakken. Dit maal tegen Dyon. Gerard en Koos maken er een spannende pot van, maar Koos komt als winnaar uit de strijd. Gerard komt maar 3 caramboles tekort. Jolanda speelt tegen Chris, beiden van ?t Fort. Veel supporters maken er samen met de spelers een gezellig uurtje van. Of het de ontspannen sfeer was, of dat Chris wilde laten zien aan de Forters wat hij kon, maar hij haalde zijn eerste twee punten binnen.

Dit brengt ons na de tweede dag op de volgende stand: Isabel aan kop met 10 punten. Gevolgd door Koos en Kees met 8 punten. Dyon met 6, Gerard met 4, Chris en Jolanda met 2 punten en hekkensluiter Piere, helaas nog zonder punten.

6e ronde. Om 12 uur starten we met ronde 6. Er is nog van alles mogelijk. En dat is ook aan de spanning op de gezichten van de spelers af te lezen. Er wordt flink gestreden voor iedere punt. Piere weet zijn eerste punten van de finale binnen te halen tegen Jolanda. Gelukkig van de nul af. Gerard wint van Chris. De strijd bij Dyon en Koos gaat erg gelijk op. Dyon maakt als eerste de partij uit en Koos weet in de nabeurt nog 3 caramboles te halen, waardoor het een gelijk spel is geworden. Bij Isabel en Kees is de spanning te snijden. Geconcentreerde gezichten en goed nadenken bij het aanleggen is nu aan de orde. Ook deze partij is superspannend en gaat constant gelijk op. Toch weet Isabel deze ronde haar punten weer binnen te halen. Dit betekent dat de kampioen bekend is. Isabel Kleijn mag zich kampioen 5e klasse libre klein noemen. Om toch allemaal nog te kunnen genieten van de laatste ronde beginnen we alvast op 2 tafels en 20 minuutjes later begint de finale partij en de strijd om de 2e en 3e plaats.

7e ronde. Chris wint zijn laatste partij in 47 beurten van Piere. Gerard wint van Dyon. Kees speelt tegen clubgenoot Jolanda en maakt inclusief een mooie serie van 10, zijn partij uit in 25 beurten. Bij Isabel en Koos is het heel spannend. Isabel is al kampioen, maar ongeslagen kampioen zijn is natuurlijk helemaal mooi. Toch maakt Koos als eerste de partij uit in 29 beurten. Isabel heeft de nabeurt en moet nog 6 caramboles maken. Na een prachtige aquit stoot, blijven de ballen zo mooi bij elkaar dat zij met gemak die laatste caramboles erop tikt.

Onder luid applaus maakt zij de partij gelijk.

 

Rond 15.00 uur is het tijd voor de prijsuitreiking. De wedstrijdleider bedankt de spelers voor de gezellige en sportieve finale. Ze bedankt de arbiters en de schrijvers. En veel dank gaat uit naar Sjaak Keijzer, die ons 3 dagen weer van alles heeft voorzien en ook zijn accommodatie weer beschikbaar heeft gesteld.

Dan is het woord aan de voorzitter van het district Harry van Veen. Hij bedankt nogmaals iedereen en reikt de prijzen uit. Hangt de medaille om bij Isabel en wenst haar veel succes in de gewestelijke finale.

Kampioen Isabel bedankt ook arbiters, schrijvers, tellers en Sjaak en natuurlijk het publiek van de Plas, die haar goed hebben gesteund dit weekend.

 

Al met al kunnen we terug kijken op een enorm vlot, gezellig en sportief weekeind.
Naar startpagina RBV